Ořechový a makový závin - recept cpt. Cooka
20 porcí:  

těsto: 30 dkg másla, 1.5 lžíce moučkového cukru,  špetka soli, 7  žloutků, 3.25 dl mléka, 1.5 dkg kvasnic, 1.5 l hladké mouky,

ořechová nádivka: mléko, 1 kg kostkového cukru, 1.25 kg vlašských ořechů, 15 dkg citronátu, 1/2 kg datlí, 4  jablka, 15 dkg rozinek, 3 lžičky čokolády, 5 lžic meruňkové marmelády, 4  bílky,  trochu vanilky,

maková nádivka: 25 dkg moučkového cukru nebo med, 1/2 kg máku,  trochu citrónové kůry,  trochu vanilky, 15 dkg rozinek, 5 lžic meruňkové marmelády, 3  bílky

Utřeme do pěny máslo, cukr a špetku soli. Přidáme postupně žloutky, mléko, do kterého jsme rozdrobili droždí a hladkou mouku. Rukama nebo vařečkou těsto důkladně vypracujeme, třikrát na vále vyválíme a po každém vyválení necháme 1/2 hodiny odpočinout, po třetím vyválení rozdělíme těsto na tolik bochánků, kolik závinů chceme upéci (z 1 a 1/2 kg mouky asi 4 středně velké ořechové a dva makové) a bochánky necháme opět asi hodinu odpočinout. Pak je tence vyválíme a plníme ořechovou a makovou nádivkou. Naplněné svineme, potřeme vejcem, propícháme na několika místech špikovací jehlou, aby nepopraskaly. Vložíme je na plech, 15 minut necháme odpočinout, znovu potřeme vajíčkem, po několika minutách vložíme do vyhřáté trouby a ve středně teplé upečeme.
Ořechová nádivka: v horkém mléce rozpustíme kostkový cukr, přidáme mleté ořechy, strouhaný citronát, mleté datle, oloupaná, nastrouhaná nebo mletá jablka, mleté rozinky, strouhanou čokoládu, drobně sekaný nebo mletý kdoulový sýr, meruňkovou zavařeninu, sníh z bílků a trošku vanilky.
Maková nádivka: v sirupu připraveném z cukru nebo odpovídaícího množství medu uvaříme mák, přimícháme trochu strouhané citrónové kůry, trochu vanilky, rozinky, meruňkovou zavařeninu a sníh z bílků.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka