Moravský jablkový koláč - recept cpt. Cooka
6 porcí:  25 dkg másla nebo Hery, 38 dkg hladké mouky, 32 dkg moučkového cukru, 2  žloutky, citrónová kůra, mletá skořice, 1 kg jablek, 5 dkg meruňkového džemu, 5 dkg rozinek, 7  bílků, 5 dkg strouhanky
Z másla, mouky, 120 g cukru a dvou žloutků připravíme linecké těsto. Rozválíme je na plát asi 1 cm silný, vložíme na plech a v mírně rozehřáté troubě upečeme. Prochladlý slabě potřeme džemem, jemně posypeme prosátou strouhankou a rozvrstvíme jablka, která jsme oloupali, zbavili jádřinců, podusili doměkka, ochutili skořicí, rozinkami, cukrem a zahustili strouhankou.
Na dušená jablka rozetřeme tuhý sníh z bílků, který si připravíme takto: vyšleháme 7 bílků se 70 g moučkového cukru v pevný sníh, do ušlehaného ještě přidáme 150 g moučkového cukru. Takto připravený sníh rozetřeme na jablka, mírně posypeme cukrem a v dobře prohřáté troubě rychle zapečeme do růžova.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka