Brukvová s krupicovými nočky - recept cpt. Cooka
4 porce: 5 kedluben, 1.25 l vody nebo vývaru z masoxu, 5 dkg tuku, 5 dkg hladké mouky, 1 dl smetany, sůl, zelená petrželka,
Krupicové nočky: 1 vejce, 3 lžíce dětské krupice, špetka muškátového květu
Brukve oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dřevnaté části dáme vařit zvlášť do vývaru, který pak procezený přidáme do polévky. Připravené brukve dusíme na tuku s trochou vody. Poloměkké brukve zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme vývarem a povaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme rozsekané mladé lístky brukve a ochutíme jemně rozsekanou petrželkou. Jako přílohu podáváme osmaženou, na kostičky nakrájenou housku nebo krupicové nočky.
Krupicové nočky připravíme z vejce a dětské krupičky. Vejce rozklepneme na hluboký talíř, osolíme, rozšleháme, přidáme špetku muškátového květu, krupici a dobře zamícháme. Lžičkou vykrajujeme nočky, vkládáme do polévky a vaříme asi 10 minut. Nočky hodně nabudou a jsou kypré.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka