Kynutý reveňový koláč - recept cpt. Cooka
1 dávka: 1 kg reveně, 35 dkg hladké mouky, sůl, 2 dl mléka, 2 žloutky, 8 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku,
Na kvásek: 1/2 dl mléka, 2 dkg kvasnic, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžíce hladké mouky,
Na drobenku: 8 dkg hrubé mouky, 8 dkg másla nebo tuku, 8 dkg moučkového cukru
Z uvedených dávek připravíme kvásek a necháme jej vzejít. Do mísy dáme prosátou mouku, osolíme, přidáme cukr, rozpuštěný vlažný tuk, vykynutý kvásek, ve vlažném mléce rozkvedlané žloutky a vypracujeme hladké vláčné těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.
Drobenku si připravíme takto: V mouce rozdrobíme máslo, přidáme cukr a vše dohromady prsty promneme.
Vykynuté těsto rozválíme, dáme na pomazaný plech, poklademe oloupanou, na kousky nakrájenou revení, posypeme drobenkou a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Upečený koláč pocukrujeme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka