Kynuté jablkové řezy s máslovou drobenkou - recept cpt. Cooka
1 dávka:  40 dkg polohrubé mouky, 15 dkg tuku, 8 dkg pískového cukru, 2  vejce, 4 dkg kvasnic, sůl, 1/8 l mléka, 4 lžíce nastrouhaných vlašských ořechů, 1 kg jablek, 1  skořicový cukr, vejce na potření, tuk na plech,

Máslová drobenka: 6 dkg másla, 7 dkg hrubé mouky, 7 dkg pískového cukru

Do mísy dáme prosátou mouku, osolíme, do středu mouky vlijeme vykynutý kvásek, rozehřátý vlažný tuk, přidáme cukr, vejce, mléko dle potřeby a vypracujeme hladké vláčné těsto tak, aby se nechytalo vařečky ani mísy. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme na teplé místo kynout. Mezitím si připravíme máslovou drobenku. Všechny přísady, máslo, mouku a cukr, důkladně promneme rukou. Hotovou drobenku dáme do ledničky. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Rozválíme je na pláty o síle asi 10 mm. První plát přeneseme na pomaštěný plech, posypeme nastrouhanými ořechy, poklademe oloupanými, na plátky nakrájenými jablky, posypeme cukrem a skořicovým cukrem. Přikryjeme druhým dílem, který potřeme vejcem a hustě posypeme máslovou drobenkou. V předehřáté troubě mírně pečeme asi 30 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka