Křehký koláč s jablky a se sněhem - recept cpt. Cooka
4 porce: 20 dkg hrubé mouky, 10 dkg másla, 2 vařené žloutky, 2 rovné lžíce moučkového cukru, sůl, citrónová kůra, 1 lžíce rumu, 3 jablka, moučkový cukr (podle potřeby), 3 bílky, 18 dkg pískového cukru
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme sůl, cukr, rum a ustrouhané vařené žloutky. Dvě třetiny těsta vtlačíme do dortové formy tak, aby tvořilo dno a okraj asi 2 cm vysoký. Oloupaná jablka rozkrojíme na dílky. Odstraníme jadřince, poskládáme dílky na stojato na těsto a slabě pocukrujeme, protože sníh je velmi sladký. Zbytek těsta rozdrobíme v kouscích mezi dílky jablek a koláč upečeme do světležluta (napolo). Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme cukr a navršíme ho na koláč. Povrch ozdobně vidličkou rozbrázdíme a zvolna dopečeme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka