Košíčky s ovocem - recept cpt. Cooka
8 porcí:  

Těsto: 25 dkg hladké mouky, 5 dkg moučkového cukru, 1  vejce, 1  žloutek,  špetka soli, 10 dkg másla nebo margarin, hrách (sušený),

Na ozdobení: 35 dkg jahod (v kombinaci s malinami, rybízem), 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžička třešňovice

Těsto: v míse s prosátou moukou a moučkovým cukrem vyhloubíme uprostřed důlek, do nějž nalijeme vejce a žloutek a nasypeme sůl. Na okraje naklademe na kousky nakrájené máslo či margarín a vše rychle zpracujeme do hladkého těsta, které nakonec vytvarujeme do koule. Křehké těsto zabalíme do průsvitné fólie a na hodinu odložíme na chladné místo.
Ovocné košíčky: na těsto vyválené do tenké placky položíme dnem vzhůru formičky a po obvodu vyřízneme dílky těsta, které pak vtlačíme do vymazaných formiček. Přesahující okraje odřízneme. Těsto propícháme vidličkou a posypeme sušeným hrachem, který zabrání vytváření vzduchových bublin. Košíčky pečeme asi 20 minut do světležluta v troubě předehřáté na 200 stupňů (plyn stupeň 3). Hrách vysypeme, dortíčky necháme vychladnout. Třetinu očištěných plodů rozmixujeme s cukrem a alkoholem, zbývající ovoce rozdělíme do košíčků a překryjeme rozmixovaným pyré.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka