Koláč s dušenými jablky - recept cpt. Cooka
4 porce:  20 dkg hladké mouky, 4 dkg moučkového cukru, 1  vanilkový cukr, 12 dkg másla, 2  žloutky, 2 lžíce malinového džemu nebo rybízového, 6  jablek, 10 dkg pískového cukru, 1/8 l bílého vína, 2  bílky na sníh, 6 dkg moučkového cukru
Z mouky, cukru, vanilkového cukru, rozsekaného másla a žloutků vypracujeme hladké těsto, které dáme alespoň na hodinu do studena. Potom z těsta vyválíme plát a podle dortové formy vykrojíme kolo a vložíme je na dno dortové formy. Z odkrojeného zbývajícího těsta utvoříme váleček a přitiskneme jej po celém obvodu placky. V mírně vyhřáté troubě ji upečeme dorůžova. Jablka oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky, odstraníme jadřince a na bílém víně je udusíme doměkka. Upečený koláč potřeme džemem, poklademe udušenými jablky a na povrch nakupíme pevný sníh ušlehaný z bílků za postupného přidávání cukru. Povrch sněhu lehce zaprášíme moučkovým cukrem a koláč dáme asi na pět minut do trouby, aby sníh zrůžověl.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka