Koláč naruby sester Tatinových - recept cpt. Cooka
1 dávka: 20 dkg hladké mouky, kypřící prášek do pečiva, 12 dkg másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička soli, trochu citrónové kůry, 2 lžíce vody nebo žloutek, 4 lžíce másla, 4 lžíce krystalového cukru, 1/2 kg ovoce (jablka, hrušky, broskve, meruňky)
Na křehké těsto této tradiční francouzské speciality smícháme mouku s kypřícím práškem, prosejeme do mísy a přidáme další přísady (jedna dávka odpovídá koláči o průměru asi 25cm). Tuk nesmí být docela rozteklý, bylo by ho nutno příliš mnoho. Přísady se zpracují elektrickým hnětačem postupně od nejnižší rychlosti k nejvyšší. Nakonec je dobré na pomoučené ploše propracovat těsto ještě rukama do tvaru nelepivého bochánku.
Nejprve na mírném ohni necháme na pánvičce zkaramelizovat cukr s máslem - výsledek má jemnější chuť, než když použijeme vodu. Oloupané kousky ovoce poskládáme do klasické jednodílné formy na koláč nebo pánve a mírně podusíme. Pak pokryjeme tence vyváleným plátem křehkého těsta a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů. Okamžitě převrátíme a podáváme ještě teplé.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka