Koláč Maxant pod sněhem - recept cpt. Cooka
1 dávka: 6 vajec, 2 dkg krystalového cukru, 6 lžic vlažné vody, 16 dkg hrubé mouky, 1 balíček vanilkového cukru, citrónová kůra, hladká mouka na vysypání plechu, 75 dkg ovoce (jahody, třešně), 6 bílků, 30 dkg moučkového cukru
Originální recept na vynikající koláč, jímž se pyšní rodinný hotel Maxant ve Frymburku. Žloutky ušleháme s krystalovým cukrem a vlažnou vodou až do zhoustnutí. Pak bílky těchto vajec ušleháme na tuhý sníh. Do žloutkové hmoty zlehka vmícháme hrubou mouku, vanilkový cukr, citrónovou kůru a zlehka přidáme sníh. Těsto vlijeme na moukou vysypaný plech a dáme péci asi na 130 stupňů Celsia. Po 15 minutách plech vytáhneme, naklademe okapané ovoce a dáme znovu péci. Z bílků a moučkového cukru ušleháme v teplé vodní lázni sníh. Těsně před dopečením jím zalijeme koláč a necháme zapéct do zrůžovění.
V létě k tomuto koláči skvěle chutná ledový čaj nebo káva, za chladnějšího počasí horká čokoláda.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka