Jemná vánočka - recept cpt. Cooka
1 dávka:  3.75 dl mléka, 4 dkg kvasnic, 15 dkg moučkového cukru, 75 dkg polohrubé mouky, sůl, 4  žloutků, citrónová kůra, vanilka, 15 dkg másla, 5 dkg rozinek, 8 dkg mandlí, 1  bílků
Z části vlahého mléka, rozdrobeného droždí, trošky cukru a mouky rozmícháme kvásek a necháme na teple zkynout. Mouku prosejeme se zbylým cukrem a špetkou soli do mísy, přidáme vykynutý kvásek, ve zbytku mléka rozšleháme žloutky, ustrouhanou citrónovou kůru, vanilku a nakonec vlahé máslo. Napřed zpracujeme těsto vařečkou v míse a pak je hněteme na vále rukama. Vypracujeme husté těsto, které necháme dobře vykynout. Během kynutí těsto převálíme a zapracujeme do něj rozinky, část usekaných mandlí a na kostičky nakrájený citrónát. Dáme znovu kynout. Z vykynutého těsta upleteme dvě vánočky, dáme je na pomaštěný plech a necháme je ještě kynout. Pak je posypeme zbytkem mandlí, potřeme rozšlehaným bílkem a v předehřáté troubě zvolna asi tři čtvrtě hodiny pečeme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka