Jablkový koláč s piškotem - recept cpt. Cooka
1 dávka: 15 dkg hladké mouky, 15 dkg polohrubé mouky, 8 dkg moučkového cukru, 15 dkg tuku, 1/4 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce mléka, 2 žloutky, tuk na plech,
Jablečný sníh: 75 dkg jablek, 1/2 citrónu na šťávu, 2 bílky, 8 dkg moučkového cukru,
Piškotové těsto: 3 vejce, 2 lžíce pískového cukru, 1/2 citrónu (chemicky neošetřený na kůru), 2 lžíce polohrubé mouky
Hladkou a polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, nakrájený tuk, žloutky rozkvedlané v mléce a vypracujeme vláčné hladké těsto, které dáme asi na dvě hodiny do chladničky. Potom vyválíme z těsta plát a pomocí válečku jej přeneseme na tukem vymazaný plech. Na plát rozestřeme jablečný sníh a dáme do trouby prudčeji zapéci asi na 15 minut. Pak moučník vyndáme, rozestřeme na něj piškotové těsto a pečeme v mírné troubě dorůžova. Upečený koláč posypeme vanilkovým cukrem.
Jablečný sníh připravíme z oloupaných a ustrouhaných jablek, které s trochou vody udusíme do husté kaše. Necháme ji vychladit. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech do něj zašleháme cukr a hotový sníh lehce vmícháme do jablečné kaše.
Na piškotové těsto ušleháme z bílků pevný sníh, po částech zašleháme cukr a citrónovou kůru. Potom lehce vmícháme žloutky a mouku.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka