Hruškový koláč z kyselé šlehačky - recept cpt. Cooka
1 dávka:  1/2 kg hrušek,  trochu octa nebo citrónové šťávy, 20 dkg polohrubé mouky, 10 dkg rostlinného tuku, 7.5 dkg moučkového cukru, 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 5 lžic studené vody, 1 špetka soli, 2  vejce, 20 dkg kyselé šlehačky, 1 lžíce škrobové moučky, 5 dkg moučkového cukru, 1 lžička mleté skořice, meruňková marmeláda, mandle
Nejprve si připravíme hrušky: očistíme je, nakrájíme na čtvrtky a krátce povaříme ve vodě s trochou octa nebo citrónové šťávy, aby neztratily barvu. Necháme je dobře okapat.
Pak připravíme těsto z mouky, rostlinného tuku, moučkového cukru, prášku do pečiva, studené vody a špetky soli. Těstem vyložíme koláčovou formu, propícháme dno vidličkou a poklademe ovocem. Pak rozšleháme vejce a smícháme je s kyselou smetanou ke šlehání, škrobovou moučkou, moučkovým cukrem a skořicí. Nalijeme mezi hrušky a koláč vložíme do středně předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut a ještě zatepla potřeme hrušky meruňkovou zavařeninou a posypeme sekanými mandlemi.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka