Horácký koláč - recept cpt. Cooka
6 porcí: 20 dkg hladké mouky, sůl, 10 g kvasnic, 1 vejce, 2.5 dkg cukru krupice, 3 dkg másla, 1 dl mléka,
Náplň: 10 dkg máku, 20 dkg mrkve, 20 dkg jeřabinového kompotu, 10 dkg kompotu z černého rybízu, 1 dl mléka, 5 dkg moučkového cukru
V části oslazeného mléka necháme vykynout droždí. Do přesáté mouky vlijeme ohřáté mléko, přidáme 2/3 rozpuštěného másla, vykynuté droždí, vejce, vypracujeme těsto s vláčnou konzistencí a necháme vykynout. 1/4 těsta si necháme stranou, ostatní rozdělíme na 5 bochánků, které rozválíme do kruhu a položíme na máslem pomaštěný plech. Odložený zbytek těsta znovu rozdělíme na 5 dílů a vyválíme tenké válečky, ze kterých pro každý kruh těsta vytvoříme 3 kruhy, a to jeden na okraj, jeden malý do středu a jeden mezi ně, na rozhraní dvou náplní. Do středu malého kruhu dáme černý rybíz, do středního kruhu dáme jeřabinový kompot a do vnějšího jemně nastrouhanou mrkev, kterou jsme spolu s mletým mákem podusili ve šťávě z kompotů a v mléce. Koláče necháme dobře vykynout, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme do zlatova.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka