Hanácký koláč - recept cpt. Cooka
6 porcí:  50 dkg hladké mouky nebo polohrubé, 10 dkg moučkového cukru, 4 dkg kvasnic, 3  žloutky, 7 dkg másla, mléko, sůl, citrónová kůra, 1 lžíce rumu,

Náplň I: 15 dkg měkkého tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 2  žloutky nebo celé vejce (potom poloviční počet), rozinka, citrónová kůra,

Náplň II: 15 dkg švestkových povidel, 1 lžíce moučkového cukru, mletá skořice, 1 lžíce rumu,

Náplň III: 12 dkg vlašských ořechů, 10 dkg moučkového cukru, mletá skořice,

Drobenka: 10 dkg másla, 3 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru

V šálku vlahého mléka rozmícháme cukr, droždí a lžičku mouky. Necháme vykynout. Mouku smícháme s cukrem a žloutky, přidáme kvásek, promícháme, přidáme změklé máslo, špetku soli, strouhanou citrónovou kůru, rum a podle potřeby vlažné mléko. Vypracujeme husté, hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou a dáme vykynout na teplé místo. Mezitím si připravíme náplně a drobenku. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, vyválíme z nich kulaté placky a první položíme na pomaštěný plech. Potřeme ji ořechovou náplní, překryjeme druhou plackou, potřeme ji povidlovou náplní, překryjeme třetí plackou a tu potřeme tvarohovou náplní. Překryjeme čtvrtkou plackou, pomastíme ji a posypeme drobenkou. Pečeme pomalu v mírně vyhřáté troubě, aby se koláč dobře propekl. Před koncem pečení okraje koláče můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Na prokládání těsta můžeme použít i jiné náplně, např. makovou či jablečnou, nebo jen náplň tvarohovou ochucenou rozinkami, oříšky, ovocem apod.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka