České buchty - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 kg hrubé mouky, 3 dkg kvasnic, 10 dkg moučkového cukru, 1/4 l mléka, 1/2 dkg soli, 2 žloutky, 10 dkg másla
Nejprve si připravíme droždí. Vložíme je do misky, posypeme lžičkou moučkového cukru a rozmícháme až do rozpuštění. Přidáme třetinu mouky, většinu vlažného mléka a připravíme kvásek, který trochu posypeme moukou, zakryjeme utěrkou či ubrouskem a necháme kynout. Zbylou mouku v míse promícháme se solí a zbytkem cukru. V takto připravené mouce uděláme důlek, do něhož dáme vykynutý kvásek. Ve zbylém mléce rozkvedláme žloutky a postupně je za stálého míchání přidáváme k mouce s kváskem. Na závěr přidáme nahřáté řídké máslo a vše důkladně na válu zpracujeme. Dáme do mísy a necháme vykynout. Po vykynutí na válu rozválíme na zhruba 1,5 cm silnou placku. Z ní nakrájíme čtvercové díly asi 10 cm velké a do jejich středu klademe ovoce nebo připravenou náplň. Čtvercové kousky pak spojíme růžky do tvaru buchtiček, které skládáme k sobě na máslem vymaštěný pekáč, přičemž každou z nich po všech stranách potřeme rozpuštěným máslem, aby se po upečení dobře oddělovaly. Pak je dáme vykynout. Vykynuté ještě jednou potřeme máslem a při střední teplotě pečeme 20 - 30 minut v troubě. Poté buchty ještě teplé vyklopíme, vychladlé oddělíme od sebe, podáváme ocukrované.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka