Báječný jablkový koláč - recept cpt. Cooka
1 kus:  

těsto: 10 dkg hladké mouky, 10 dkg polohrubé mouky,  špetka soli, 10 dkg másla, 1  žloutek, 2 lžíce vody,

náplň: 5  jablek (Golden delicious), 3 lžíce cukru krupice (nejlépe hnědého, třtinového), 5 dkg másla, 6 lžiček meruňkové marmelády, 2 lžíce třešňovice

Mouku prosijte do mísy a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla v pokojové teplotě se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce. Vařečkou směs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte dojít opět pokojové teploty.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 25 cm vymažte máslem. Co nejšťavnatější oloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky (půlměsíčky), zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud nejste s válečkem přátelé, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru přímo ve formě jen pomocí prstů. Pokryjte nejprve 'zbytkovými' kousíčky jablek a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte kousky másla a dejte do trouby.
Po 45 minutách pečení přepněte na tři až pět minut na gril, v této fázi troubu hlídat. Koláč získá krásnou barvu i chuť, protože cukr na povrchu karamelizuje a okraje jablek jsou sežehnnuty dokřupava. Poté troubu vypněte a nechte v ní desert ještě pět minut odpočívat.
V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s aromatickým alkoholem (calvados, třešňovice, vyhněte se bramborovému tuzemáku). Horkou směsí potřete upečený koláč a ten podávajte ještě teplý.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka