Piškotový dort s jahodami - recept cpt. Cooka
1 kus:  

Piškotové těsto: 3  vejce,  špetka soli, 9 dkg moučkového cukru, 3 lžíce vody, 6 dkg hladké mouky, 3 dkg škrobové moučky, 1 lžička pomerančové kůry,

Krém: 25 dkg másla, 4  žloutky, 15 dkg moučkového cukru, 2  vanilky,

Na ozdobení: 50 dkg jahod, 4 dl pomerančové šťávy, 1 lžíce pomerančového džemu, 1  želatina (světlá v prášku), 5 dkg krokantu

Piškotové těsto: Z bílků, soli a trochy cukru ušleháme tuhý sníh. Ze žloutků, zbylého cukru a vlažné vody šleháme asi 5 minut krém, do nějž pak opatrně zapracujeme sníh. Na povrch krému prosijeme mouku a škrob, přidáme pomerančovou kůru a vše vmícháme do hmoty. Dno dortové formy (průměr 26 cm) vyložíme papírem na pečení a formu naplníme těstem. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 175 stupňů (plyn necelý stupeň 2).
Krém: Máslo ušleháme do bílé pěny. Žloutky s moučkovým cukrem ušleháme nad teplou vodní lázní dokrémova. Hotový krém postupně vmícháme do másla a společně šleháme ještě 5 minut. Krém ochutíme vyškrábanou vanilkovou dření. Upečený piškotový korpus vodorovně rozřízneme, povrch spodní poloviny potřeme krémem (3 lžíce odložíme stranou) a přiklopíme druhou polovinou. Zbylý krém naneseme na boční stěny a dort uložíme na chladné místo.
Ozdobení: Jahody omyjeme, zbavíme stopek a podélně nakrájíme na tenké plátky. Pomerančovou šťávu s džemem svaříme téměř na polovinu a přecedíme přes síto. Želatinový prášek smícháme s trochou vody, přimícháme k pomerančovému sirupu a vše přivedeme k varu. Dort potřeme pomerančovou polevou (2 lžíce odložíme stranou), boční stěny dortu posypeme krokantem. Plátky jahod poskládáme na dort hvězdicovitě od vnějšího okraje ke středu a polijeme je zbytkem ohřáté polevy. Dort uložíme na hodinu do chladna.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka