Moravský dort - recept cpt. Cooka
1 kus:
Na sníh: 8 bílků, 18 dkg moučkového cukru,
Na kaši: 5 bílků, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg mletých vlašských ořechů,
Na krém: 20 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 1 lžíce mleté čerstvé kávy, 4 lžíce vařící vody,
Na polevu: 10 dkg čokolády na vaření, 3 lžíce mléka
Bílky vyšleháme na tuhý sníh, přidáme postupně moučkový cukr a se sněhem ho ušleháme. Mleté ořechy smícháme s cukrem a 5 bílky na hustou kaši. Po lžičkách ji vmícháme nebo zašleháme do sladkého sněhu. Podle dortové formy si vystříhneme papírové podložky, na které rozetřeme v tenké vrstvě část sněhového těsta tak, abychom měli 3 až 4 pláty. Postupně je upečeme v nepříliš horké troubě a necháme vychladnout. Ze zbylého sněhového těsta utvoříme cukrářským zdobicím sáčkem pusinky. V mírně vyhřáté troubě je upečeme, spíš usušíme. Z vychladlých sněhových plátů sejmeme papír a potřeme je kávovým krémem. Vložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Pak povrch dortu přelijeme čokoládovou polevou, ozdobíme sněhovými pusinkami a zbylým krémem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka