Kávový dort - recept cpt. Cooka
1 kus: 6 bílků, 18 dkg moučkového cukru, 8 dkg mandlí, 8 dkg polohrubé mouky,
Náplň: 6 žloutků, 2 lžíce moučkového cukru, 3 rovné lžíce polohrubé mouky, 1/3 l smetany, 8 g zrnkové kávy, 1/8 l vody na uvaření kávy, 18 dkg másla,
Na griláž: 4 dkg moučkového cukru, 2 dkg mandlí nebo oříšků
Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr a přimícháme strouhané mandle smíchané s moukou. Natřeme na 3 kola naznačená na pomaštěném a moukou posypaném plechu a upečeme ve středně teplé troubě. Vychladlé plníme krémem a povrch posypeme tlučenou griláži.
Příprava krému: Svaříme smetanu s moukou, odstavíme z ohně, přimícháme žloutky utřené s cukrem, ještě krátce zahřejeme. Krém se nesmí se žloutky vařit. Pak jej dáme vychladit. Utřeme máslo a po kapkách přidáváme kávovou tresť a vychladlý krém.
Příprava griláže: Na pánvi zkaramelizujeme cukr, vhodíme do něho loupané mandle rozkrájené na menší kousky a vše vlijeme na máslem potřený talíř. Po vychlazení roztlučeme v hmoždíři.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka