Jahodový kolotoč - recept cpt. Cooka
1 kus:  

Na piškot: 5  vajec, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg polohrubé mouky,

Na náplň: 4 listy bílé želatiny, 35 dkg jahod, 2 lžíce pomerančového likéru, 2 lžíce moučkového cukru, 20 dkg šlehačky

Troubu předehřejeme na 175 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Žloutky s cukrem a 5 lžícemi horké vody ušleháme do husté bílé pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a dáme navrch. Posypeme moukou a vše opatrně vmícháme. Těsto na plechu uhladíme, ihned dáme na střední polohu trouby a pečeme asi 15 minut.
Želatinu namočíme v dostatečném množství studené vody. Jahody opatrně omyjeme. Několik hezkých jahod dáme stranou na zdobení, ostatní očistíme a připravíme z nich pyré. Mokrou želatinu dáme do hrnku a rozpustíme v teplé vodní lázni. Vmícháme po kapkách do jahodového pyré. Pyré smícháme s pomerančovým likérem a cukrem a postavíme na chladné místo, až začne želírovat. Ušleháme šlehačku, vmícháme do jahodového pyré a postavíme opět na chladné místo, až všechno ztuhne.
Piškotový korpus vyklopíme, papír na pečení stáhneme. Plát nakrájjíme podélně na 5 cm široké pruhy. Těsto potřeme jahodovou šlehačkou. Pruhy srolujeme tak, aby vznikl kulatý dort. Zdobíme jahodami.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka