Jablkový dort s pěnou - recept cpt. Cooka
1 kus: 5 vajec, 12 dkg pískového cukru, 20 dkg polohrubé mouky, citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 vanilkový cukr, 3 dkg vlašských ořechů nebo mandlí, 50 dkg jablek, 5 dkg rozinek, tuk, strouhanka na formu,
Vinná pěna: 1/4 l bílého vína, 8 dkg pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, 1 vejce
Omytá jablka oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, ořechy rozsekáme na kousky a rozinky omyjeme pod tekoucí vodou.
Žloutky, vanilkový cukr, cukr, citrónovou kůru a šťávu z citrónu utřeme do husté pěny. Potom po částech přidáváme mouku, pevný sníh z bílků, jablka, ořechy a rozinky. Všechny přísady lehce promícháme. Vložíme do vymazané a vysypané dortové formy a v mírné troubě pečeme asi 1/4 hodiny dorůžova. Vychladlý dort posypeme vanilkovým cukrem, nakrájíme na porce, které na talířcích poléváme vinnou pěnou.
Cukr a vanilkový cukr rozpustíme ve víně, přidáme dobře rozšlehané žloutky a vejce. Hrnek s touto směsí postavíme do kastrolu s vařící vodou a šleháme, dokud nevystupuje pěna. Odstavíme a poléváme jednotlivé porce.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka