Jablkový dort dvojitý - recept cpt. Cooka
1 kus:
1. těsto: 10 dkg tuku, 10 dkg pískového cukru, 2 vejce, 25 dkg polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 4 lžíce mléka, tuk, strouhanka do formy,
2. těsto: 8 dkg tuku, 4 dkg pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 10 dkg vlašských ořechů nebo oříšků, 4 dkg piškotů (drobtů), 2 lžíce citrónové šťávy, 3 bílky, 60 dkg oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny. Potom přidáme za stálého tření vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, dále mléko a vypracujeme hladké těsto, které rozložíme do vymazané a vysypané dortové formy.
Druhé těsto připravujeme obdobným způsobem. Změklý tuk utřeme s pískovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Ořechy smícháme s piškotovými drobty pokapanými rumem a citrónovou šťávou. Potom přidáme nastrouhaná jablka a lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto položíme do dortové formy na 1. těsto. Vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Vychladlý dort zdobíme šlehačkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka