Dort s rybízovým džemem a jablkovými povidly - recept cpt. Cooka
1 kus:  25 dkg polohrubé mouky, 13 dkg másla (tuku), 2  žloutky, citrónová kůra, 4 lžíce mléka, 10 dkg moučkového cukru, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, rybízový džem, jablková povidla, tuk, hladká mouka do formy,

Žloutkový krém: 1/4 l mléka, 1 lžíce moučkového cukru, 1  vanilkový cukr, 1 lžíce pudinkového prášku, 3  žloutky, 3 lžíce rumu, 2  bílky, 1 lžíce moučkového cukru na sníh

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, rozsekaně máslo, citrónovou kůru, žloutky, mléko a vypracujeme hladké těsto. Alespoň na hodinu je dáme odležet do chladničky. Velký kastrol nebo větší dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme na prst silný kruh, vložíme do formy a přečnívající okraje přitiskneme ke stranám formy. Ve středně horké troubě upečeme do slabě růžova. Upečený dort pomažeme džemem, jablkovými povidly a na povrch rozetřeme vychladlý žloutkový krém. Vložíme do trouby a asi 10 minut zapečeme.
Na žloutkový krém rozmícháme v hrnku mléko se žloutky, vanilkovým cukrem, pudinkem a moučkovým cukrem. Hrnek dáme do většího kastrolu s vařící vodou a šleháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Potom do vychladlého krému Vmícháme lehce rum a sníh z bílků a cukr.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka