Čokoládový dort - recept cpt. Cooka
1 kus:  12.5 dkg medu, 6.5 dkg másla, 2  vejce, 12.5 dkg cukru krupice, 2 lžíce rumu, 20 dkg hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 10 dkg ovesných vloček, 50 dkg jablek, 10 dkg mandlí (neloupané), 10 dkg rozinek, 3 lžíce moučkového cukru,

Na ozdobu: 15 dkg čokolády na polevu, 12  mandlí (loupané)

Těsto: v menší nádobě rozpustíme pomalu na mírném ohni máslo a med do tekuté konzistence. Ušleháme do tuhé pěny vejce, cukr a rum. Zpracováváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí a krém je skoro bílý. Mouku důkladně promícháme s práškem do pečiva a perníkovým kořením a vše přidáme do mísy s ušlehaným vaječným krémem, pak ještě přisypeme ovesné vločky. Nakonec povrch polijeme rozpuštěným máslem s medem a vymícháme do hladkého těsta.
Náplň: jablka nejprve oloupeme, pak rozkrájíme na čtvrtky a vykrojíme jadřince. Čtvrtky jablek nastrouháme nadrobno. Mandle spaříme vroucí vodou a pak jádra nasekáme na větší kousky. Rozinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Důkladně smícháme nastrouhaná jablka, nasekané mandle, rozinky a cukr.
Dokončení: troubu předehřejeme na 190 stupňů. Dortovou formu o průměru 28 cm důkladně vymastíme, vysypeme polohrubou moukou nebo vyložíme papírem na pečení. Do formy vlijeme polovinu těsta, které stěrkou nebo kulatým nožem vyrovnáme dohladka a rovnoměrně na něj navršíme jablečnou směs s rozinkami a mandlemi. Náplň překryjeme druhou polovinou těsta, jehož povrch opět uhladíme. Pečeme asi 40 minut. O tom, zda je těsto již zcela propečeno, se přesvědčíme vpíchnutím špejle. Upečený dortový korpus necháme nejprve 10 minut chladnout ve formě, teprve pak ho opatrně vyndáme a necháme úplně vychladnout na kuchyňské mřížce. Čokoládovou polevu rozpustíme v teplé vodní lázni a potřeme jí vychlazený dort. V pravidelných rozestupech přitiskneme na okraj dortu do ještě měkké čokolády mandlová jádra.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka