Baiser dort Martinik - recept cpt. Cooka
1 kus:  4  bílky, 1 špetka soli, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg lískových ořechů,

Na krém: 1  mango, 15 dkg šlehačky, 4 dkg moučkového cukru, 3 dkg škrobové moučky, 1  žloutek,

Na ozdobu: 1  banán, 1  kiwi, 15 dkg šlehačky

Bílky se solí, citrónovou šťávou a vanilkovým cukrem ušleháme do tuhého sněhu a přidáváme pomalu cukr a přibližně ještě 10 minut šleháme. Troubu předehřejeme na 100 °C. Mleté lískové oříšky vmícháme do baiser a potřeme jím kruh o průměru přibližně 26 cm na plechu vyloženém papírem na pečení. Na nejspodnější poloze v troubě sušíme asi 3 hodiny. Necháme v troubě vychladnout. Korpus můžeme upéci již předem a uchovat v krabici.
Mango oloupeme, podélně rozkrojíme na dvě půlky, pecku vyřízneme. Z jedné půlky nakrájíme osm tenkých dílků a dáme je stranou na ozdobu. Zbývající dužninu pokrájíme na kousky a připravíme z ní pyré. Na přípravu krému uvedeme za stálého míchání do varu pyré, šlehačku a cukr. Rozmícháme do hladka škrobovou moučku s trochou studené vody a vmícháme do pyré. Necháme přejít varem, odstavíme z plotýnky a vmícháme žloutek. Dáme vychladnout.
Na ozdobu oloupeme ovoce a nakrájíme na osminky nebo na plátky. Ušleháme tuhou šlehačku a naplníme do stříkacího sáčku s hvězdicovitou trubičkou. Krém navrstvíme na střed baiser. Dort obložíme ovocem a ozdobíme šlehačkovými hvězdičkami. Ihned podáváme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka