Znojemské sterilizované okurky - recept cpt. Cooka
10 porcí:
nálev: 25 dkg soli, 75 dkg krystalového cukru, 7.5 l vody, 2.25 l octa,
koření na litrovou láhev: 4 kuličky celého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 list bobkového listu, 1.5 lžíce hořčičného semínka, 1 hřebíček, 4 kolečka mrkve, 3 plátky cibule (o tloušťce zhruba 3 mm), 1 snítka kopru, 1/4 kolečka citrónu (není nutný)
Součásti nálevu se svaří (ocet se přidá až nakonec, aby se nevypařil) a hotový se naleje do sklenic na natěsno naskládané okurky, pod nimiž je na dně uloženo koření. Sklenice se uzavřou a v zavařovacím hrnci sterilizují 25 minut při teplotě 80 °C.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka