Zelí naložené v kamenném hrnci - recept cpt. Cooka
25 porcí: 25 kg zelí, 40 dkg soli, 1/4 balíčku kmínu, 1 křen (asi 15 cm dlouhý), 1.5 kg cibule, kopr, několik jablek (jadrničky)
Nakrouhané zelí dobře promícháme s uvedenými přísadami a postupně vkládáme do hrnce. Dřevěným tloukem vymačkáváme ze zelí vodu, odebíráme ji, až je zelí v hrnci suché. Nakonec je zalejeme zelnou vodou, 5 - 6 cm vysoko. Je-li zelí moc suché, přilévá se studená převařená voda.
Přes zelí položíme čisté pláténko, desku a zatížíme kamenem. Uzavřeme hrnec víkem, kolem kterého musí být pořád čistá voda.
Nejprve nádobu se zelím ponecháme asi 3 týdny v teple, z povrchu sbíráme pěnu, později je uložíme do chladna.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka