Mléčné kvašené okurky (rychlokvašky) - recept cpt. Cooka
1 porce:
Na třílitrovou sklenici: 2 kg okurek nakládaček, 1.5 l vody, 5 dkg soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 3 dkg moučkového cukru, špetka kyseliny vinné, několik listů černého rybízu a višní, několik snítek kopru, 3 bobkové listy, několik koleček křenu
Okurky namočíme do vody, kartáčkem je omyjeme, opláchneme, a pokud je chceme mít hotové opravdu rychle, propícháme je na několika místech jehlicí. Skládáme je do sklenice a prokládáme omytými listy a kořením. Zalijeme je připraveným nálevem (bud horkým, nebo studeným) tak, aby byly ponořeny, a zajistíme vzpěrami z tenkého dřeva (nejlépe bukového). Sklenici pokryjeme utěrkou, připevníme gumičkou a uložíme do teplé místnosti. Za několik dní začnou okurky kvasit. Nálev se bíle zabarví. Po pěti dnech přeneseme okurky do chladnější místnosti a necháme je ještě asi 14 dní až měsíc dokvasit. Takto připravené okurky musíme brzy spotřebovat a stále je udržovat v nálevu. Stejně můžeme nechat vykvasit papriky, zalijeme však jen nálevem připraveným svařením vody s cukrem a solí, abychom neovlivnili chuť paprik.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka