Houbový salát na Bakonyský způsob - recept cpt. Cooka
4 porce: 32 dkg čerstvých hub, 5 cl oleje, 5 dkg cibule, 10 g soli, 2 g mletého pepře, 5 g mleté papriky, 10 dkg paprik, 10 dkg rajčat, 1 dl kysané smetany, 1/2 hlávky hlávkového salátu
Houby očistit, omýt a pokrájet na kolečka. Na pánvi nebo ve větším hrnci rozehřát olej a nechat drobně nakrájenou cibulku zesklovatět. Přidat houby a zprudka je za častého míchání osmahnout. Okořenit solí, mletým pepřem a mletou červenou paprikou. Když jsou houby měkké, přidat na kostičky pokrájené nepálivé paprikové lusky a po 1 - 2 minutách oloupaná, rovněž na kostičky pokrájená rajčata. Všechny přísady pak promíchat jen potřesením hrnce. Mícháním vařečkou by utrpěl vzhled pokrmu, především salát. Nakonec přidat kyselou smetanu a vše ještě asi 2 - 3 minuty dusit. Poté odebrat z plotny a nechat vychladnout. Houbový salát navršit na pěkné listy hlávkového salátu a vršek ozdobit plátky rajčete a zelené papriky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka