Celerky s černými olivami - recept cpt. Cooka
5 porcí: 50 dkg těstovin - celerek (tenkých rýhovaných makarónů), 5 dkg černých oliv, 5 sardelových řezů v oleji, 2 lžíce kaparů v octě, 1 citrón, 1 sklenka brandy, 1/2 dl extra virgin olivového oleje, několik snítek bazalky (nebo několik lístků máty), sůl, mletý pepř
Těstovinu dáme vařit do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Zatímco se těstovina vaří, nakrájíme na kousíčky dužinu z oliv, kapary a ančovičky. V talíři rozšleháme olej s trochou soli a špetkou pepře. Přidáme citrónovou šťávu a nakonec brandy. Znovu šleháme, dokud se nevytvoří dokonalá emulze.
Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), ocedíme ji a propláchneme studenou vodou. Dobře okapanou vhodíme do hluboké mísy a ochutíme připravenou zálivkou. Pak přidáme olivy, kapary, ančovičky a všechno dobře promícháme. Podáváme studené a ozdobíme mísu několika snítkami čerstvé bazalky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka