Krkonošské kyselo - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/4 l chlebového kvasu, 1 hrst sušených hub, sůl, kmín, 1 lžíce másla, 1 cibule, 3 vejce, 6 brambor
Kyselo je starodávný pokrm tkalců na horách a kdysi se jídalo 3krát denně mimo neděli. Nejprve ve slané vodě vaříme houby s kmínem, pak přilijeme chlebový kvas, předem ovšem omlazený a vykynutý, vše povaříme a omastíme buď jen přeškvařeným máslem, nebo na másle zpěněnou cibulkou a přidáme ještě míchaná vajíčka. Kyselo podáváme s brambory zvlášť vařenými.
Kyselo z kvasu je znamenitý a velmi zdravý pokrm, o kterém se právem říká: 'Kyselo s brambory - postaví na nohy!'
Živí hodnotnými bílkovinami z vajec i kvasinek v kvasu, sytí obsaženým tukem a brambory a chrání četnými látkami ochrannými. Vejce a máslo dodají vitamin A, kvas dodá velmi mnoho vitaminů skupiny B a brambory k polévce přidají vitamin C i potřebné nerostné soli.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka