Bramborová z nových brambor - recept cpt. Cooka
4 porce: 1.5 kg nových brambor, 1.5 l vody, 1/4 l mléka, sůl, kmín, pažitka, žloutek, chleba
Brambory důkladně očistíme, zbavíme slupky, omyjeme, vložíme do horké osolené vody a vaříme. Pro zlepšení chuti je vaříme s kmínem. Po uvaření brambor z nich slijeme vodu zvlášť do hrnce a opět ji přivedeme do varu. Do ní přidáme mléko s rozmíchaným žloutkem - okamžitě odstavíme, aby se žloutek nezačal srážet. Polévku ochutíme pažitkou, petrželkou nebo natí z mladé cibule či různých bylinek. Potom si připravíme chléb. Nakrájíme jej na kostičky nebo na proužky, osmažíme na tuku, tuku stačí malý kousek, a rozdělíme přímo na talíře a horkou polévkou jej zalijeme. Místo chleba můžeme použít žemle nebo veky. Uvařené brambory použijeme jako druhý chod. Buď jen tak se solí, máslem a mlékem, nebo posypané zelenou natí a nastrouhaným tvarohem, případně je využijeme k přípravě ně kterého bramborového jídla.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka