Ostrý okurkový salát - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg salátové okurky, 3 chilli papričky (čerstvé nebo sušené), 1 lžíce oleje,
Zálivka: 1 lžíce octa, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička moučkového cukru, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 1/2 dl vody,
Na ozdobu: pažitka, zelená petrželka, cibule (červená), kapie, kopr, pórek nebo mladá naťová cibulka
Okurky oloupeme (u mladých skleníkových okurek ponecháme slupku) a nakrájíme na tenké plátky či nudličky. Na oleji opečeme pálivé papričky, vyjmeme je a prochladlý ostrý 'červený' olej nalijeme na okurky. Připravíme si zálivku. V šálku rozšleháme ocet se sójovou omáčkou, cukrem, solí, se špetkou čerstvého mletého pepře, sladké mleté papriky a s trochou vody. Když se cukr a sůl rozpustí, přelijeme nakrájené okurky zálivkou s červeným olejem. Promícháme a necháme v chladu rozležet. Salát podáváme vychlazený. Před podáváním jej můžeme ozdobit drobně sekanou pažitkou, či petrželkou nebo koprem, případně na kroužky nakrájenou červenou cibulí nebo pórem, čí mladou cibulkou i s natí, popřípadě proužky čerstvé, či sterilované kapie apod.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka