Hlávkový salát s bylinkovou marinádou - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 velké hlávkové saláty, 4 vejce, 5 dkg tvrdého sýra (bílý sýr - např. Istambul apod.), 4 lžíce řeřichy, 4 lžíce oleje (smetana, jogurt),
Bylinková marináda: 1/2 l octa, 1 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 3 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce kopru, 2 lžíce meduňky, 2 lžíce brutnáku, 2 lžíce malinové šťávy (malinového sirupu)
Nejprve si připravíme marinádu: 1/4 l octa rozmixujeme s přísadami. Vlijeme do zbytku octa, přivedeme k varu, přefiltrujeme přes gázu, dobře zbytky v gáze vymačkáme. Horké naplníme do menších lahviček, uzavřeme a uchováme pro další použití.
Očištěný salát, dobře omytý, nařežeme na širší pruhy a položíme na ubrousek, aby vsál zbytky vody. Pak uložíme do mísy, obložíme osminkami natvrdo vařených vajec, jemně strouhaným sýrem a drobně nakrájenou řeřichou. Pokapeme olejem smíchaným s marinádou, nebo místo oleje použijeme jogurt či smetanu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka