Bílá polévka s ječmenem - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 dkg slaniny, 4 dkg másla, 4 dkg kořenové zeleniny (plus kedlubny, kapusta, zelí), cibule, česnek, 2 dkg ječmene, 4 dkg hladké mouky, sůl, vývar (z kostí), mletý pepř, mléko nebo smetana
Slanina nakrájená na kostičky se nechá na másle částečně osmahnout, přidá se jemně nakrájená cibule, mrkev, celer, kedlubny, kapusta, hlávkové zelí, trochu utřeného nebo strouhaného česneku a vše se nechá chvíli dusit. Potom se přidá propláchnutý, přes noc namočený ječmen a po krátkém podušení se vše zapráší moukou, znovu osmahne, zalije vývarem z kostí, osolí, opepří a nechá za stálého míchání provařit. Místo ječmene možno použít krup.
Před podáváním se polévka zjemní mlékem nebo smetanou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka