Studená rajčatová - recept cpt. Cooka
4 porce: 3/4 kg rajčat, 1.5 l vody, 1 salátová okurka, 3 lžíce krupice, 1 dl smetany, sůl, kopr, pažitka
Rajčata důkladně omyjeme, nakrájíme na kousky a vaříme zhruba čtvrt hodiny ve 1/2 l vody, poté propasírujeme cedníkem s velkými otvory. Takto získaný protlak dolijeme na 1 litr vody a uvedeme do varu, přitom za stálého míchání přisypeme krupici. Až se polévka zahustí, můžeme přilít smetanu nebo kyselé mléko, promícháme a necháme vychladnout a uležet. Do studené polévky nakrájíme na plátky salátovou okurku, přidáme sůl, jemně nasekaný kopr a pažitku. Zakryjeme a necháme hodinku proležet a vychladit v ledničce. Pak podáváme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka