Rajčatová omáčka - recept cpt. Cooka
4 porce: 5 dkg oleje, 6 dkg polohrubé mouky, 1 velká cibule, 60 dkg rajčat, 5 lžic rajčatového protlaku (místo rajčat), 1 lžíce moučkového cukru, sůl, 6 l vody, 2 lžičky směsi do rajčatové omáčky (pepř, bazalka, bobkový list, hřebíček, nové koření)
Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme polohruboo moukou a připravíme tmavší jíšku. Rozředíme ji vodou, krátce povaříme, přidáme nakrájená rajčata nebo protlak, cukr, sůl, koření a povaříme. Rozvařená rajčata prolisujeme nebo omáčku rozmixujeme. Připravujeme-li omáčku z protlaku, po varu přímo podáváme.
Někdy můžeme rajčatovou omáčku pozměnit lžící rozinek nebo ke konci varu několika syrovými rajčaty drobně pokrájenými, jindy špetkou oregana nebo bazalky, popřípadě špetkou rozmarýny nebo 1 - 2 stroužky rozetřeného česneku či lžící bílého vína.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka