Holandská omáčka se žampióny - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/4 l smetany, 4 žloutky, 1.5 lžíce polohrubé mouky, 1 dl bílého vína, 1/4 l hovězího vývaru, sůl, citrón, 8 dkg másla, 15 dkg žampiónů
Smetanu dáme do kotlíku, přidáme žloutky, mouku, víno, sůl. Šleháme ve vodní lázni, až začne houstnout (nesmí se vařit). Pak přilijeme vývar a šleháme, až vznikne hustý krém. Po odstavení z plotny přidáme po částech máslo a drobně pokrájené žampióny, dušené na másle, podlévané vývarem.
Podáváme k vařenému hovězímu a bílému masu. Připravujeme-li omáčku k rybě, použijeme místo vývaru z masa vývaru z ryby.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka