Bešamelová omáčka - recept cpt. Cooka
4 porce: 3 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 1/2 l mléka, sůl, mletý pepř,
Omáčka Aurora: 1 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek,
Omáčka Mornay: několik žampiónů nebo trochu houbového výtažku, 10 dkg strouhaného tvrdého sýra
Máslo rozpustíme, přidáme mouku a pomalu mícháme, až vznikne světlá jíška. Pak za neustálého míchání přiléváme mléko, dochutíme solí a pepřem a povaříme asi 20 minut. Je to základní omáčka, která má řadu doplňků:
a) s rajčatovým protlakem, solí, pepřem a muškátovým oříškem je to omáčka Aurora;
b) s trochou houbového výtažku nebo podušenými žampióny, strouhaným sýrem je to omáčka Mornay.
Tyto omáčky se hodí k vařeným zeleninám (květák, chřest), k telecímu masu, k těstovinám, k zapékaným jídlům, jako zálivka před zapékáním (přidáme žloutek).
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka