Čočkový salát po arabsku - recept cpt. Cooka
4 porce: 20 dkg čočky, 3 dl rajčatové šťávy, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek česneku, 2 lžíce nasekané pažitky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, 4 jarní cibulky, 4 rajčata, 2 listy řapíkatého celeru, 1 hrst zelené petrželky
Čočku namočíme na hodinu do vody. Po scezení ji v hrnci zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme asi 1/2 hodiny na mírném ohni. Zatím si připravíme rajčatovou zálivku s česnekem: rajčatovou šťávu smícháme s citrónovou šťávou, rozdrceným česnekem, nasekanou pažitkou a olivovým olejem. Osolíme, opepříme. Jakmile čočka změkne, důkladně ji scedíme a ihned smícháme se zálivkou. Po mírném vychladnutí přidáme další zeleninu: nasekané mladé cibulky i s natí, nasekaná rajčata, najemno nasekané stonky řapíkatého celeru a nasekanou petrželku. Tuto kombinaci je možné libovolně obměňovat podle chuti a stavu zásob.
Jde o salát, který lze podávat studený i teplý a je vhdoný například k uzenému.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka