Pór zapečený - recept cpt. Cooka
4 porce:  80 dkg pórku, sůl, 1/3 l mléka, 6 g škrobové moučky, 1 dl kysané smetany, mletý pepř, muškátový oříšek, 8 dkg tuku, 10 dkg strouhaného tvrdého sýra
Pór očistíme, zelené konce odřízneme a pór hluboko nařízneme, avšak jen tak, aby držel v bílé části pohromadě. Opereme jej, vložíme do osolené vřící vody a asi 20 minut vaříme doměkka. Pak jej scedíme a dáme okapat. V kastrolu přivedeme do varu mléko. Zvlášť rozšleháme škrobovou moučku s trochou studené vody, přidáme do mléka, rozkvedláme, několik sekund vaříme a potom zašleháme smetanu. Dochutíme solí, pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Ohnivzdorný kastrol vymažeme tukem, rozložíme do něj pór jeden vedle druhého, zalijeme omáčkou, zasypeme strouhaným sýrem a poklademe kousky tuku. Pokrm dáme do předehřáté trouby a dozlatova zapečeme. Podáváme jako přílohu k různě upraveným jídlům, ale i jako samostatný pokrm s vařenými brambory.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka