Rýže zapečená s cibulí a sýrem - recept cpt. Cooka
4 porce: 25 dkg rýže, 40 dkg cibule, 8 dkg másla nebo rostlinného tuku, 3 dkg hladké mouky, 1 šálek smetany, špetka mletého pepře, špetka mleté papriky, 5 dkg tvrdého sýra, tuk na vymazání, strouhanka na pekáč
Rýži uvaříme v osolené vodě, ocedíme a necháme proschnout. Cibuli nakrájíme na kolečka, osmahneme ji na polovině tuku, pak trochu podlijeme vodou a podusíme, až je měkká. Z druhé poloviny tuku a mouky připravíme světlou jíšku, postupně ji ředíme smetanou, přidáme sůl, koření a omáčku dobře provaříme. Do omáčky přidáme dušenou cibuli. Pekáček nebo ohnivzdornou misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, naplníme vrstvou rýže, na ni dáme část omáčky s cibulí, a navrch zase rýži. Rýži posypeme hustě strouhaným sýrem, pokapeme tukem a zbylou omáčkou s cibulí a zapečeme v troubě. Je to výborný příkrm k uzenému masu, uzeninám nebo k vařeným masům.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka