Rýže dušená v troubě nebo v remosce - recept cpt. Cooka
4 porce: 12 lžic rýže, 8 šálků vody, 2 lžíce másla
Pro osobu počítáme mokka šálek (3 lžíce) syrové rýže. Přebranou rýži vypereme v horké a studené vodě, až zcela ztratí pach. Do kastrolu dáme lžíci másla nebo jiného tuku, na 1 šálek rýže čítáme 2 šálky vody, osolíme, přiklopíme a dusíme, až se tekutina odpaří. K promíchání použijeme opět dlouhé vidlice na krájení masa.
Obměna: Chuť rýže můžeme pozměnit, zalijeme-li rýži místo vodou rajčatovou šťávou.
Různé ochucení hotové rýže dalšími přísadami:
1. přidáme na másle podušený nebo jen v nálevu prohřátý sterilovaný mladý hrášek
2. na másle podušené odjadřincované drobně pokrájené zelené nebo červené papriky
3. přidáme oloupaná drobně pokrájená a na másle podušená rajčata.
4. na másle podušenou směs: růžičky květáku nebo růžičkovou kapustu, mrkev, brukev, hrášek
5. přidáme na másle a petrželce podušené mladé žampióny
6. přidáme na drobno pokrájenou na másle podušenou šunku
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka