Ústřicová polévka - recept cpt. Cooka
4 porce: 24 ústřic, 6 dl studené vody, 20 dkg másla, 10 dkg hladké mouky, 1 cibule nakrájená na větší kousky, 1/2 celeru nakrájeného na větší kousky, 1 lžička bílého pepře, 1 lžička cayenského pepře, 40 dkg tvrdého sýra Brie nakrájeného na menší kousky, 3 dl šlehačky, 1 dl šampaňského vína (sektu)
Ústřice vložíme do vody, zamícháme a odložíme na hodinu do lednice. V menší pánvi rozpálíme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Přidáme cibuli a celer, 3 minuty podusíme. Opepříme, přikryjeme pokličkou, dusíme další 2 minuty, a dáme stranou. V hluboké pánvi přivedeme vodu z ústřic k varu. Vmícháme podušenou zeleninu, plamen zvýšíme na maximum, přisypeme sýr a vaříme, až se sýr začne rozpouštět, asi 2 minuty. Snížíme plamen na minimum a povaříme další 4 minuty. Přidáme smetanu, vaříme 2 minuty, přidáme sekt a sundáme z ohně. Do polévky nasypeme ústřice a polévku necháme pod pokličkou 3 minuty dojít.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka