Brambory zapečené s bílou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg vařených brambor, 25 dkg vařeného uzeného masa, 1.5 lžíce másla, 1.5 lžíce hladké mouky, 1 šálek mléka, sůl, mletý pepř, 2 vejce, máslo na formu
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, osolíme a povaříme asi 10 minut. Brambory nakrájíme na plátky, promícháme s drobně nakrájeným masem, osolíme, opepříme. Do polovychladlé omáčky přimícháme vejce ušlehaná do pěny. Do silně vymaštěné zapékací mísy dáme vždy vrstvu směsi brambor a masa a zalijeme připravenou omáčkou. Tak pokračujeme, až je vše spotřebováno. Povrch tvoří omáčka, kterou poklademe kousky másla. Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme do růžova.
Obměna: Místo masa můžeme přidat asi 3 vařená vejce na plátky nakrájená, povrch posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.
Podáváme jako přílohu k pečenému bílému masu nebo jako samostatný pokrm se saláty.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka