Slepičí polévka na způsob Ujházy - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1  kohout, 1/2 kg hovězího masa, 1/2 kg hovězích a telecích kostí, 3 l vody, 1/2 kg kořenové zeleniny, 1  celer, 1/4 hlávky kapusty, zelená paprika, čerstvé houby, rajče nebo rajský protlak, 1/2 menšího květáku, 3 lžíce zeleného hrášku, 16  fazolových lusků, sůl, mletá paprika, několik zrnek celého pepře
Pěkného, velkého, očištěného kohouta nebo slepici s drůbky a hřebínkem (hřebínků, pokud je můžeme opatřit, dejme co nejvíce), jakostního hovězího masa (nejlépe se hodí oháňka), řídkých hovězích a telecích kostí vložíme do většího hrnce, nalijeme na to vodu, zakryjeme poklicí a zvolna vaříme. Asi po půlhodinovém varu odstraníme sraženou pěnu z povrchu polévky a přidáme do polévky kořenovou zeleninu, celer, kapustu, zelenou papriku rozkrájenou na kolečka, několik čerstvých nebo sušených hub, čerstvé rajské jablko nebo hustý rajský protlak, květák, zelený hrášek a zelené fazolové lusky. Potom polévku osolíme, přidáme trochu papriky, několik zrnek pepře a vaříme ji zvolna dále nejméně 3 a 1/2 hodiny. Jakmile je maso úplně měkké, polévku procedíme a tuk s povrchu odstraníme. Maso z kohouta nebo ze slepice obereme s kostí, nakrájíme je na menší kousky současně s drůbky i s částí zeleniny a vložíme do hotové polévky. Do takto připravené polévky přidáme pak ještě ve slané vodě povařené nudle nebo játrové knedlíčky, po případě oboje. Před podáváním přidáme do polévky drobně nakrájenou pažitku.
Výbornou uvařenou hovězí oháňku z polévky zužitkujeme tím, že ji podáváme s octovým křenem anebo s pažitkovou omáčkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka