Vejce sázená - recept cpt. Cooka
4 porce:  8  vajec, sůl,

Na obměny: vepřový bůček, cibule, smetana, křen, strouhanka

Sázená vejce neboli volská oka jsou tíže stravitelná, protože jsou tučná. Hodí se výborně jako živící doplněk k veškeré zelenině, například ke špenátu, hrášku, zeleným fazolím, rovněž k luštěninám.
Pro menší počet osob připravují se na zvláštní pánvici podobné lívanečníku, kde je pro každé vejce zvláštní důlek. Na pekáči děláme sázená vejce pro více strávníků. Nejdříve rozpustíme omastek, pak do něho vedle sebe rozbijeme vejce, osolíme je a pečeme, dokud bílek neztuhne. Pak slitou hmotu nakrájíme na čtverce tak, aby každému připadl kus s celým žloutkem. Na osobu počítáme 2-3 vejce.
Obměny:
1. S bůčkem. Místo jiného omastku dáme plátky slaniny nebo tučného uzeného, zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli a na tom vejce upravíme. Jsou výborná, ale tíže stravitelná. Takto se dělají na Slovácku.
2. Se smetanou. Na másle zpěníme do růžova cibulku, pak přidáme tolik lžic kyselé smetany, kolik je vajec. Jakmile se smetana trochu odpaří, rozbijeme nahoru vejce, osolíme a doděláme je buď na sporáku pod pokličkou, nebo je upečeme v troubě.
3. S křenem. Uděláme volská oka jako obvykle, zatím osmažíme strouhanou housku, pak vejce na talíři posypeme touto houskou a čerstvě nastrouhaným křenem, jsou výborná i zdraví prospěšná.
Dobré sestavy: Sázená vejce, čočka nebo hrách, salát hlávkový nebo v zimě z kysaného zelí. - Sázená vejce, brambory, špenát, hrášek a podobně. - Sázená vejce, chléb, křen. Vejce dodají hodnotné bílkoviny, luštěniny, brambory nebo chléb zasytí, salát nebo zelenina přidá ji látky ochranné, křen mnoho vitaminu C.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka