Mramorová vajíčka - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 vejce, 3 lžíce lístečků černého čínského čaje Ulung, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce sherry, 15 zrnek celého pepře, 2 hřebíčky, kousek celé skořice (malý), 6 zrnek nového koření, 1/3 anýzu (hvězdičky), 1/2 sušené chilli papričky, 3/4 l vody, sůl dle chuti,
Omáčka: 2 lžičky tabasca, 1.2 dl sójové omáčky
Vajíčka uvaříme na tvrdo ve vroucí vodě (cca 15 minut). Vychladíme a jemně každé zmáčkneme tak, aby skořápka popraskala, ale nesloupla se.
Smícháme všechno koření a utlučeme je v hmoždíři. Vajíčka přendáme do jiné nádoby, přidáme čaj, tlučené koření, sůl, sójovou omáčku a sherry. Zalijeme vodou. Přivedeme do varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou 30 minut. Uvařená vajíčka ochladíme. Po oloupání se objeví na povrchu bílku hnědý mramorový vzor.
Tabasco, sójovou omáčku, případně jiné přísady, pečlivě smícháme. Oloupaná vajíčka nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. Omáčku podáváme zvlášť.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka