Rybí polévka - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1 hlava z kapra z kapra, jikry nebo mlíčí, 1 cibule, 1 bobkový list, 4 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 2 dkg krupice, 20 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), špetka muškátového květu nebo 1/2 lžičky karí koření, sůl, zelená petrželka, 2 l vody, 2 žemle nakrájené na kostičky, 2 lžíce oleje
Kapří hlavu omyjeme, zbavíme žáber a očí a vložíme do menšího hrnku s osolenou vodou, do níž jsme nakrájeli cibuli a vložili bobkový list. Hlavu vaříme asi 15 minut, pak ji vyjmeme, dáme ochladit a obereme z ní maso. Vývar procedíme. Na másle osmahneme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (můžeme použít i zmrazenou), přidáme mouku, promícháme ji a rovněž osmahneme. Pak zeleninu zalijeme procezeným vývarem z hlavy, přidáme vodu, promícháme a za občasného zamíchání přivedeme k varu. Mezitím nakrájíme mlíčí nebo jikry na kousky a vhodíme do vařící se polévky. Polévku ochutíme muškátem (nebo karí), dosolíme, přidáme obrané maso z hlavy a ještě krátce povaříme. Polévku podáváme s kostičkami žemle osmaženými na oleji. Tuto polévku podáváme především na Vánoce a Velikonoce (na Bílou sobotu).
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka